Istoric Club Rotary Sfântu Gheorghe

In primavara anului 1997, un grup de 20 de oameni de afaceri si specialisti cu activitate recunoscuta la nivelul judetului Covasna, am fost invitati de Clubul Rotary din Rijssen – Olanda, sa participam timp de 30 de zile la un seminar de prezentare a miscarii rotariene din Olanda, a principiilor, scopurilor si actiunilor intreprinse de membrii clubului in decursul celor peste 25 de ani de cand erau constituiti.

Pornind de la acesta experienta, dupa intoarcerea din Olanda, citiva prieteni inimosi, am ales sa-ne legam numele de crearea primului Club Rotary din judet. “Primii pasi” au fost grei, dar ajutati de “nasii” nostri din partea cluburilor Rotary din Rijssen si Brasov, incet-incet, am reusit sa ne intilnim regulat, sa ne organizam, sa ne facem planuri si sa cunoastem cu adevarat regulile rotariene pastrate cu sfintenie, aproape 100 de ani de catre rotarieni din toata lumea.

Cand am fost considerati ca putem “sta pe picioarele” noastre, in data de 19.10.2000 am primit de la sediul Rotary International din S.U.A., Charta Rotary, care confirma recunoasterea si intrarea noastra in minunatul univers Rotary.

Sub conducerea prietenului Beke Tibor, primul presedinte al clubului nostru, membrii fondatori au inceput in forta, actiunile caritabile de stringere de fonduri, donatii atit pentru cei defavorizati cit si pentru copiii supradotati dar lipsiti de mijloace financiare, membri ai comunitatilor din intregul judet Covasna.

In cei zece ani de existenta am capatat incredere in fortele noastre, organizind evenimente, de la an la an, mai importante, mai ample, iar standardul pe care l-am impus a fost din ce in ce mai ridicat.

Au urmat la conducerea clubului : arh. Nemeth Csaba Iosif, ing. Fustos Imre, ing. Szocs Gyula, dr. Lukacs Andrei, dr. Cherestes Ioan, ing. Fustos Tibor, ing. Fazakas Csaba, iar anul acesta ec. Keresztes Zoltan , prieteni care au impus , fiecare , linii noi de dezvoltare a clubului, atat din punctul de vedere al actiunilor cat si din cel al organizarii interne. Au fost primiti noi membri, altii ne-au parasit, la fel ca si in viata de toate zilele, insa cei care au ramas ne-au compensat lipsurile, ne-au intregit, ne-au facut mai responsabili, mai interesanti, mai cautati, mai indragiti.

Privind inapoi retrospectiv, aceste actiuni de caritate ne-au modificat comportamentul, modul de a privi pe cei din jur, din comunitate, care au probleme in viata. Nimic nu ne-a facut mai fericiti, decit momentele in care am putut darui celor din jur roadele actiunilor noastre, cind am putut aduce un zimbet pe chipul copiilor sau batrinilor aflati in suferinta.

Dorim sa afirmam cu toata taria si hotararea ca actiunile noastre de caritate au fost, sunt si vor avea si in viitor un caracter total dezinteresata, lipsita de scopuri ascunse, apropiate comunitatii din care ne-am ridicat si in care incercam sa aducem o farima de alinare.

Clubul Rotary din Sfantu Gheorghe îşi propune să fie un real factor în viaţa comunităţii locale, unde doreste să dezvolte o serie de proiecte ce urmăresc dezvoltarea comunitară.