Rotary International

Organizatia mondiala ROTARY INTERNATIONAL, alcatuita din oameni de afaceri si profesionisti in diverse domenii de activitate care :

  • – Initiaza si deruleaza actiuni umanitare,
  • – Aplica inalte standarde etice in toate activitatile sale,
  • – Incurajeaza si sustine bunavointa si pacea in lume,

a fost infiintata in anul 1905 in Chicago (S.U.A.) de catre avocatul Paul Harris impreuna cu alti trei oameni de afaceri : Silvester Schiele – comerciant de carbuni, Gustavus Loehr- inginer minier si Hiram Shorey-croitor. Aceasta organizatie a luat nastere pe baza unor principii foarte bine stabilite de la inceput privind transparenta si sinceritatea , stabilind o regula generala , conform careia nici unul dintre membri implicati nu va beneficia de nici un privilegiu legat de activitatea organizatiei, sub nici o forma. Initiatorul Paul Harris a ales denumirea de Rotary a clubului din considerentul ca intalnirile membrilor vor avea loc pe principiul rotatiei ,de fiecare data fiind stabilita o alta locatie pentru acest scop.

Derularea activitatii acestei organizatii a fost extrem de simpla si a fost mentinuta pana in zilele noastre. Dat fiind faptul ca , initial a luat fiinta prin atragerea prietenilor apropiati ai membrilor , extinderea a avut loc prin cooptarea persoanelor care erau recunoscute in comunitate ca fiind exemple de comportament si etica morala si profesionala, fiecare in domeniul sau de activitate.

In anul 1910 Paul Harris a devenit primul presedinte al ROTARY INTERNATIONAL , moment din care criteriul “un presedinte – un an” a fost respectat , inclusiv pentru cea mai inalta functie din organizatie.
In decursul timpului , cresterea numarului de membri a determinat necesitatea infiintarii
districtelor , conduse de catre guvernatori, pe principiul apropierii geografice. Ca organizatie compusa din membri avand aceeasi pozitie in cadrul ei – fiecare membru fiind recunoscut ca un bun profesionist in domeniul sau de activitate, precum si ca o persoana cu reputatie nestirbita – ROTARY promoveaza in comunitate idealul bunavointei si intrajutorarii in timp ce ofera pilda integritatii sale incontestabile.
Cluburile din cadrul districtelor sunt conduse de catre un presedinte pe timp de un an de zile , fara posibilitate de realegere.
Asteptarile vizand membri clubului sunt legate de : prezenta la sedintele saptamanale care presupun participarea la proiectele comunitare, in cadrul comisiilor constituite pe problematica interna, tematica profesionala, actiuni interne si actiuni internationale.
Prima emblema a clubului a fost o simpla roata de caruta, simbolizand civilizatie si miscare, fiind desenata in 1905 de Montague Bear. In 1923 a fost acceptata emblema actuala cu douazecisipatru de dinti si sase spite.